Visueel faciliteren: wat is het en waarom doe je het?

Visueel faciliteren

Facilitatie, een term die in het begin van de jaren negentig werd geïntroduceerd door de Britse managementconsultant en auteur van Getting Things Done, E.A. Benne, blijkt een overkoepelende term te zijn voor een assortiment van verschillende technieken die kunnen worden gebruikt om een specifiek doel binnen een team of organisatie te bereiken. Facilitatie wordt vaak door elkaar gebruikt met "groepsfacilitering" of "faciliterend leiderschap". Hoewel ze allemaal naar hetzelfde concept verwijzen, betekenen ze niet noodzakelijkerwijs hetzelfde. Dus wat is faciliteren? U vindt facilitatie in veel verschillende vormen en in veel verschillende toepassingen in verschillende sectoren en organisaties. In sommige situaties lijkt het alsof faciliteren bijna een eigen beroep is, met specialisaties variërend van coaching tot communicatiekunst, organisatieontwikkeling, samenwerking en leerontwerp. In andere gevallen lijkt het alsof faciliteren – het is overal, maar moeilijk vast te stellen. Laten we samen onderzoeken waarom je dit werk doet en wat van de unieke factoren die het zo fascinerend en opwindend maken voor zoveel mensen die ervan houden!

Wat is faciliteren?

Faciliteren is een techniek om mensen te bewegen en hun geborgenheid te vergroten door deze bewegingen te beïnvloeden door middel van ondersteuning en aandacht. Dit wordt bij sommige organisaties ook wel verfraaide of standaard gedrag genoemd. Faciliteren beschiet het geven van steun aan andere mensen om zo bewuste en volwaardige kracht te tonen. In de moderne wereld van steeds meer sturen en bewustwording, is het van belang om je om je heen te bewust te worden. Ontspanning en bewustwording vinden vaak plaats bij het geborgen zijn. De meeste mensen zijn vaak bewust goed geborgen of niet, maar zijn in beide gevallen niet bewust van de kracht die er in zit.

Dit betekent niet dat je de zorgvuldigheid en je intenties uit het oog moet verliezen. Integendeel, bij visueel faciliteren is het juist heel belangrijk om in je bewustwording te blijven, maar tegelijkertijd bewust te zijn van de grootse betekenis die deze ontspanning heeft voor anderen.

Waarom doen we faciliterend werk?

Te vaak hebben teams en organisaties het moeilijk om vooruitgang te boeken en voelen ze zich gefrustreerd en overweldigd door hun werk. Een reden hiervoor kan zijn dat ze niet echt begrijpen wat hun doelen zijn en wat ze doen.

Een andere reden is dat het hen ontbreekt aan faciliterende vaardigheden. Faciliteren is een proces van het faciliteren van teamgesprekken en het ondersteunen van teamleden bij het samenwerken aan hun doelen. Faciliteren is een vaardigheid die geleerd en geoefend kan worden. Faciliterende vaardigheden helpen teams vooruitgang te boeken en zich gesterkt te voelen. Ze kunnen u helpen uw klanten en belanghebbenden te begrijpen, meer duidelijkheid te krijgen over de rollen en verantwoordelijkheden van uw team, en vooruitgang te boeken bij het bereiken van uw doelstellingen.

De 6 principes van faciliteren

De 6 principes van faciliteren gaan over het ondersteunen van mensen, het ondersteunen van gesprekken, het ondersteunen van het proces, het ondersteunen van de ruimte, het ondersteunen van het team en het ondersteunen van jezelf. Dit betekent dat je de mensen die deelnemen aan het gesprek, het proces van hun gesprek en de ruimte waarin ze zich bevinden terwijl ze praten, moet ondersteunen.

Je hoeft niet op elk gebied een expert te zijn en er zijn veel gespreksvoorbeelden die niet expliciet over faciliteren gaan. Het is echter nuttig om over een aantal basisvaardigheden voor faciliteren te beschikken, omdat die vaak op allerlei soorten gesprekken kunnen worden toegepast.

Slotopmerkingen

Ik hoop dat u genoten heeft van dit overzicht van faciliteren en gefaciliteerde gesprekken. Dit is een gebied dat op veel verschillende situaties kan worden toegepast. Faciliteren gaat over het faciliteren van gesprekken. Het gaat erom de voorwaarden te scheppen waaronder gesprekken kunnen plaatsvinden en mensen energie, creativiteit en betrokkenheid in hun werk krijgen. Je hoeft geen expert te zijn op een bepaald gebied om een goede facilitator te zijn. Het is wel nuttig om je bewust te zijn van je eigen vaardigheden en beperkingen.

Er zijn veel verschillende manieren om gesprekken te faciliteren en veel verschillende facilitatie technieken. De 6 principes van faciliteren zijn een goed uitgangspunt voor het verkennen van faciliteren in verschillende settings. Als je eenmaal ervaring hebt opgedaan met faciliteren, kan het zijn dat je je wilt verdiepen in waarom faciliteren zo fascinerend, opwindend en belangrijk is. De beste plaats om te beginnen is het lezen van Getting Things Done.